Introductie Hiatus
Hiatus is een fijnmechanisch productiebedrijf dat matrijzen en gereedschappen produceert voor de sector productindustrie. Hiatus verzorgt het complete proces van ontwerp en advies tot eindproduct. De specialisatie ligt in het verspanen, afwerken en assembleren van hoogwaardige mallen en precisieonderdelen.

Aan het woord de heer Jarich Holwerda, Engineer en procesbegeleider v.w.b. implementatie Limis Planner:

Probleemstelling
Drie jaar geleden kwamen we op het punt dat we merkten dat we de planning verder moesten gaan optimaliseren om de klantvraag en workflow in goede banen te houden. We hadden een duidelijke wensen- en eisenlijst. We wilden:
– Af van het risico dat we liepen door de planning ‘uit het hoofd te doen’ en op papier.
– De capaciteitsplanning automatisch laten berekenen
– Grafisch inzicht in de haalbaarheid van orders.
– Goed inzicht in de materiaalbehoefte. Hiatus houdt in de regel slechts een kleine voorraad aan.
– Rust op de werkvloer creëren aangezien daar nog veel overleg werd gepleegd (niet digitaal) en dat verstoorde de rust.
– Goede managementrapporten met informatie over o.a. leverperformance.
– De onbemande productie plannen, i.c.m. een tweede taak.

Selectietraject
We hebben verschillende softwarepakketten bekeken alvorens we besloten verder te gaan met Limis. De keuze voor Limis Planner werd gemaakt op basis van de core business van Limis: de productieplanning en natuurlijk het kunnen tegemoetkomen aan de wensen- en eisenlijst zoals hierboven is beschreven.
Tijdens het beslissingstraject hebben we meegekeken bij een van de klanten van het eerste uur van Limis, AFMI Verspanende Industrie in Hengelo. Het gebruik van de interactieve informatieschermen op de werkvloer i.c.m. de barcode systemen is een van de features die erg aansprak.

Implementatie en uitwisseling gegevens
Hiatus werkt met het administratiepakket van King Software. Hiermee is gekoppeld zodat hieruit de
orders, klantgegevens, leverdata, invoerdata en te produceren onderdelen kunnen worden gehaald.
In Limis Planner worden deze orders uitgewerkt met behulp van een sjabloon en de Werkvoorbereidingsmodule (WEVO) van Limis. Ook de bestellingen worden middels een Excelfile in Limis Planner geïmporteerd. Daar worden de bestellingen aan orders gekoppeld. Dat gebeurt ook met tekeningnummers en routingen.

De situatie nu
We zijn per mei 2017 live met Limis Planner. De capaciteitsplanning wordt geheel in de planningssoftware berekend en gaat naar wens. De detailplanning is nog wel handmatig. Voor wat betreft de manplanning zijn verschillende scenario’s opgenomen in de software, heel handig. Dit was een R&D traject. Het is gekoppeld met King waardoor relevante informatie wordt uitgewisseld.
Het automatisch plannen van onbemande taken gaat nog handmatig. Dit wordt in de toekomst nog gewijzigd zodat we dit automatisch aan het eind van de dag kunnen plannen. De schermen op de werkvloer werken heel goed. Daarop staat een duidelijke todolijst op prioriteit en kunnen begin- en eindtijden worden ingegeven. Deze tijdsregistratie maakt het geheel af. Op deze manier ontstaat een soepele workflow en wordt tijd gewonnen en worden fouten voorkomen.

Opbrengst
We zijn blij met onze beslissing om de planning op te schop te nemen en centraal in de organisatie te plaatsen. Plannen is nu veel makkelijker en dat is een hele verademing. Er heerst veel meer rust. De planningssoftware is gebruiksvriendelijk en overzichtelijk.
Op dit moment is de werkvoorbereiding en planning uitgerold en in gebruik. Per machine kunnen we alle mogelijke informatie bekijken en daarop sturen. Wat ook erg handig is, is het scannen t.b.v. de tijdsregistratie. Het is snel, feilloos en scheelt tijd.
We hebben gewoon veel beter de actuele stand van zaken in de gaten en zien waar eventueel nog meer uit kan worden gehaald. O.a. door tijdig inzicht in bottlenecks is onze leverperformance flink verbeterd. Ook hebben we veel baat bij de overzichtelijke en gedetailleerde managementrapporten zoals bijvoorbeeld de nacalculatie. Hiervan wordt veel gebruik gemaakt.
Wat we heel fijn vinden is dat we al in offertestadium een betrouwbare leverdatum kunnen afgeven middels een ‘whatif’ order. We hebben slechts een paar klikken nodig om die leverdatum tevoorschijn te toveren.
Al met al kunnen we Limis Planner aanraden bij anderen. Limis beschikt over grote kennis op het gebied van productieplanning en is tevens een goede sparringpartner gebleken die meedenkt. En dat heb je in verbetertrajecten als deze echt nodig.

Met dank aan Hiatus
www.hiatus.nl