AFMI Verspanende Industrie is toeleverancier voor de offshore-industrie, de energiesector en de machinebouw. In 2013 is een tweede vestiging geopend in Duitsland, alwaar zwaardere en grotere producten worden vervaardigd. Afgelopen jaar heeft AFMI haar 25-jarig jubileum gevierd. Uiteraard is AFMI niet zomaar zo ver is gekomen. Naast het fijne en goed geschoolde personeel heeft AFMI een zeer vooruitstrevende visie op innoveren. AFMI gaat met de tijd mee, investeert niet alleen in personeel en het machinepark maar ook in ICT-oplossingen. Alles dat wordt ondernomen staat in het teken van een grotere efficiëntie van de productie en het bereiken en behouden van meer tevredenheid bij medewerkers en klanten.

Probleem: hectische planning stroomlijnen

Ruim 20 jaar geleden kwam Limis in contact met twee Hengelose bedrijven te weten AFMI en BVI. Deze bedrijven hadden een zelfde soort bedrijfsstructuur en werkten nauw samen. Bij beide bedrijven ontstond de behoefte aan een digitale oplossing voor het stroomlijnen van de planning zodat men meer grip zou hebben op de planning, van orderinvoer tot aan de uitvoer. Planningssoftware Limis Planner werd geïmplementeerd voor planning en geïntegreerde urenregistratie. Dat was de basis voor een jarenlang intensief samenwerkingsverband met  AFMI. Het bedrijf heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt en Limis is meegegroeid als ICT-oplosser. 

AFMI had in die tijd zo’n 20-25 man aan het werk. De planning werd aardig hectisch toen AFMI en BVI werden samengevoegd en de planning van beide bedrijven werd geïntegreerd. De lang- en kortlopende klantspecifieke orders  met veel bewerkingen, uitbestedingen en inkoop liepen (en lopen nog steeds) dwars door elkaar en er moet rekening worden gehouden met personeel, machines, vaardigheden en gereedschappen. Daarnaast heeft AFMI veel te maken met kwaliteitscertificaten en tracebility voor de offshore-industrie. Deze planning is te hectisch om te kunnen aansturen met Excel. 

copyright AFMI

Oplossing 

De planningssoftware draait ‘stand-alone’ bij AFMI d.w.z. het is niet gekoppeld aan een ERP pakket maar wel aan Exact (boekhoudprogramma) en verder aan CAMback voor de uitwisseling van CNC/DNC bestanden. In Exact wordt de financiële administratie gedaan (inkoop- en verkoopfakturen, jaarrekening e.d.) terwijl Limis Planner o.a. het inzicht geeft in kosten en opbrengsten per project en omzetgegevens per klant. Met de integratie van Limis Planner is het mogelijk om het productieproces online te monitoren en bij te sturen. De medewerkers op de werkvloer worden online geïnformeerd over de planning van de verschillende orders. Op de werkvloer zijn touchscreens en barcodescanners geplaatst voor een digitale Todo-lijst en de geïntegreerde urenverantwoording. Dit noemen we het zogenaamde planning on the wall. 

Ook de tweede vestiging van AFMI in het Duitse Heek wordt aangestuurd vanuit de hoofdvestiging in Hengelo. Zowel in Nederland als in Duitsland wordt de registratie/gereedmelding uitgevoerd met behulp van scanners en touchscreens (paperless planning). Deze meldingen (start- en stopmelding, uren en aantallen)  worden teruggekoppeld naar de centrale planning in Hengelo. Zo wordt een 24/7 realtime inzicht in de status van orders gegeven. En niet alleen op orderniveau maar ook op managementniveau zijn rapportages te genereren uit Limis Planner. Daardoor weet het management van AFMI op elk moment hoe ze ervoor staat. 

Opbrengst volgens de heer G. Heerink van AFMI:
‘Voordat we Limis kenden hebben we Excel gebruikt voor het aansturen van de planning maar dat is veel te star gebleken om een goedwerkende workflow mee te creëren. Het is erg bewerkelijk en het geeft geen inzicht in kritieke orders. Tegenwoordig is Excel bij ons zelfs verboden. Door het gebruik van Limis Planner is de efficiency met 30% verhoogd en heb ik tevens dagelijks inzicht in de performance dankzij rapportages met kpi’s die in Limis Planner worden gegenereerd. De verschillende overzichten en grafieken geven me het inzicht dat ik nodig heb om mijn bedrijf goed te sturen.’  

copyright AFMI

Todo lijst van Limis

De laatste versie van Limis Planner, met de nieuwe User Interface met tegels, wordt momenteel gefaseerd uitgerold in de organisatie. Ook het digitaal planbord wordt verder opgetuigd. AFMI wil alles uit het planbord halen wat erin zit om maximale grip te hebben op de toeleveringen, uitbestedingen en het eigen productieproces. Daar zitten ook enkele ‘nice to haves’ bij zoals het clusteren van taken.

Ontwikkelingen 
Voor 2015 staat het gebruik van mobiele oplossingen in de organisatie op de rol. Deze functionaliteit is nog in ontwikkeling. Door het gebruik van de tablet wordt de planning binnen het bedrijf heel mobiel. Ter illustratie: aan de hand van een pallet met materiaal op de werkvloer kan worden afgelezen bij welke order het hoort en wat de status ervan is. Hiermee is tweerichtingsverkeer van de informatieflow mogelijk en hoeft de planner niet terug naar het planbureau om uit te zoeken wat waar bij hoort. Het is heel direct, heel snel, geeft veel inzicht en indien gewenst kan men ter plekke wijzigingen in de planning aanbrengen. 

Sparringpartner van grote waarde

AFMI is een belangrijke sparringpartner voor Limis. Ontwikkelde functionaliteiten mag Limis bij AFMI toetsen aan de praktijksituatie. AFMI wijst Limis op omstandigheden zoals deze in de praktijk gelden en door de goede samenwerking komen ideeën naar voren die op de roadmap van Limis belanden voor verdere ontwikkeling. Dat is natuurlijk een win-win situatie.

Limis vindt de input van AFMI en de testmogelijkheden die worden gecreëerd van grote waarde voor de ontwikkeling van de planningssoftware en bedankt AFMI heel hartelijk voor de fijne samenwerking. 

Met dank aan AFMI Verspanende Industrie, www.afmi.nl

februari 2015